sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kotona Limassa

No niin. Nyt kun minulla on adapteri ja viimein aikaa kirjoittaa ensimmäisestä viikostani Perussa, näyttää läppärini näytönohjain vetelevän viimeisiään. Koitan siis saada julkaistua tämän ennen kuin pahin tapahtuu.

Elämäni ensimmäinen mannertenvälinen lento meni yllättävän sujuvasti. Lensin Madridista Limaan suoran 12 tunnin maratonlennon, joka tuntui yllättävän lyhyeltä vierustovereideni saksalais-perulaisen opiskelijatytön ja perulaisen señoran seurassa. Matkalaukut tulivat ajallaan ja lentokentällä virkailija oli niin ystävällinen että antoi mulle kysymättä 183 päivän turistiviisumin (en tunne täältä toistaiseksi ketään [suomalaistakaan] joka olisi saanut kerralla niin monta päivää). Viisumin perään tuskin tarvitsee siis ihan heti murehtia.
Löysin lentokentältä oikean taksikuskin nimikylttini kanssa lyhyen etsimishetken jälkeen. Vuokraemäntäni oli ystävällisesti tilannut luottokuskinsa hakemaan minua. Erityisesti lentokentän alueella saa täällä olla tarkkana, koska maahan saapuvat ihan pihalla olevat turistit ovat kuulemma helppo kohde ylihinnoitteleville ja pahimmassa tapauksessa ryöstäville takseille. Tunnelma todella oli hieman ahdistava saapumisaulassa joka oli tupaten täynnä sekä rehellisen että epärehellisen oloisia taksikuskeja jotka huutelivat tarjouksiaan.

Tähän asti ehkä suurimman kulttuurishokkini koin juuri saapumispäivänäni. Kun lähdimme mukavan kuskini kanssa huristelemaan jo aamun sarastaessa ruuhkaisia katuja, tajusin että hitto nyt ollaan kyllä kaukana kotoa. Liman infrastuktuuri ja melkein vihamieliseltä vaikuttava liikenne, lentokentän lähellä tienpenkoilla olevat kodittomat ja järjettömän isolta vaikuttava kaupunki saivat tuntemaan oloni aika pieneksi. Uudessa kodissa mut sitten otti vastaan Mario, joka on Erasmus Lima -ryhmän sertifioitu ylläpitäjä. Mario tekee paljon yhteistyötä vuokraemäntäni kanssa. Heti tajusin että jes tähän tyyppiin voi luottaa, ja se näytti mulle asunnon ja läheisen mercadon eli 'torin' josta sain ostettua ruokaa. Aivan meidän talon vieressä on jokin naapuruston poliisin/vartioiden koppi joka ei kyllä ensimmäisellä kerralla yhtään tuonut mulle turvallisuudentunnetta kun piipahdin yksin lähikioskissa, n. 100 m päässä ostamassa vettä. Vapisin varmaan kuin haavanlehti, mutta nyt pystyn sentään vähän nauramaan itselleni.


Susana joka oli ensimmäisiä tapaamiani perulaisia. Kultainen täti joka antoi puhelinnumeronsa ja osoitteensa kaiken varalta jos sattuisin tarvitsemaan apua. Antoipa vielä huivinsakin Perun talven varalle josta on nyt tullut mun luottoasuste.




Ensimmäinen päivä tuntui kestävän pienen ikuisuuden. Mun oli tarkoitus nukkua (en nukkunut yölennolla yhtään) mutta sitten uusi espanjalais-katalaani kämppikseni Helena heräsi ja pölähti alakertaan. Selvisi että Helena aloittaa vaihto-opinnot samassa yliopistossa biologian laitoksella ja hän voisi näyttää minulle toimiston johon minun täytyy ilmoittautua. Loppupäivä olikin yhtä rumbaa kun selvittelimme yliopistoasioita toimistolla ja omilla laitoksillamme (se olikin paljon vaikeampaa kuin voisi kuvitella).

Universidad Nacional Mayor de San Marcos - UNMSM

Ensimmäisen päivän väsähtänyt meininki yliopistolla.

Pahoittelen kun tähänastiset kuvat ovat pääasiassa puhelimella otettuja. Varmuuden vuoksi en ensimmäisinä päivinä uskaltanut kuljetella mukanani kameraa ryövärien pelossa. Nytkin vielä kaivan kameran esiin aika varoen, joka on varmaankin typerää koska vakuutusten pitäisi olla kunnossa.

Nyt on saapumispäivästä kulunut jo reilu viikko ja jos pystyy sanomaan niin alan jo sopeutua Limaan ihan hyvin. Kurssit alkoivat jo viime viikolla ja yritän huomenna maanantaina hoitaa vihdoinkin kurssien virallisen rekisteröinnin (matriculación) loppuun. Taidan jättää yliopistosta ja opinnoista kertomisen tuonnemmaksi kunhan olen istunut luennoilla hieman enemmän ja jotta pääsisin kohta nukkumaan, hehe.

Tästä kotikullastani vielä sen verran, että se on varsin iso ja sokkeloinen talo Pueblo Libren kaupunginosassa noin 4 km päässä yliopistostani. Kaupunginosa on suhteellisen rauhallinen eikä täällä ole hirveästi gringoja tai turisteja. Täytyy kuitenkin kiertää ensin kaupunginosani nähtävyydet ennen kuin jakelen teille tänne vinkkejä, eli Pueblo Libre -aiheinen juttukin on tulossa!
Jaamme talon tällä hetkellä kahdeksan opiskelijan kesken, joista kaksi on perulaisia ja muita kansallisuuksia löytyy: espanjan katalaani, yhdysvaltalainen, britti, saksalainen, meksikolainen + meikä suomesta. Toisin sanoen 2 poitsua ja loput tytsyjä. Ja hieno porukka meillä onkin! Ollaan ehditty jo todeta että ollaan todella onnekkaita että meillä on näin rento ja yhdessä viihtyvä kämppiskööri sekä huolehtivainen vuokraemäntä, ja toivottavasti meininki pysyy tällaisena. Yksi vapaa huone talossa vielä on mutta toistaiseksi siihen ei ole vielä löytynyt asukasta. Talo on vuokraemäntämme lapsuudenkoti ja hänelle siis todella rakas. Emäntämme piipahteleekin täällä tuon tuosta huolehtimessa että meillä on kaikki hyvin ja napisemassa äitimäiseen tyyliinsä kun ollaan niin sotkuisia. Meillä on suunnitteilla yhteinen illallinen asukkaiden ja vuokraemännän ja tämän tyttären kanssa, joka on myöskin yliopisto-opiskelija.
Vaihdoin heti ensimmäisellä viikolla pienempään mutta rauhallisempaan huoneeseen pois keittiön vierestä. Pidän erityisesti inkkaripeitosta.

Tässä nyt on blogini uusi tukikohta.


Oispa meidän piha yhtä vehreä kuin naapurin.

Kattonäkymää

 Kattonäkymää
Terveisiä naapurin kissalta.


Meillä on pianokin!

Jatkoa on luvassa, mutta nyt on pakko päästä nukkumaan. Perulaiseen tyyliin sanon nyt ¡chao!

tiistai 18. elokuuta 2015

Hikinen Madrid



Otsikosta huolimatta mulla oli Madridissa hillittömän hauskaa. Saavuin Madridista Limaan vajaa viikko sitten ja löydettyäni vihdoin oikeanlaisen adapterin pääsin nyt käyttämään kannettavaani. Onni on sitten pienistä asioista kiinni. 
Lensin siis ensiksi Madridiin jossa pääsin majoittumaan ystäväni Raitan kimppakämppään. Tuleva rakennusinsinööritär on Madridissa vaihto-opiskelijana. Emäntäni saapui omilta reissuiltaan vasta lähtöpäivänäni, mutta ehdimme sentään nähdä lyhyen "lomani" aikana.


Yksin ei Madridissa sentään tarvinnut olla, koska Raitan costaricalainen ja kolumbialainen kämppis pitivät mulle seuraa ja antoivat menovinkkejä. Viimevuotinen Jyväskylän yliopiston vaihtari Javier lähti myös mielellään kierrättämään mua ympäri kotikaupunkiaan. Sainkin privaatin vaihtoehtoturistikierroksen kun käytiin katsastamassa Madridin yliopiston (tai siis useiden yliopistojen) kampusalue. Espanjalaisten lomien takia kaupungissa oli ilmaista parkkeerata ja tiet eivät olleet kovin ruuhkaiset, joten pääsimme ajelemaan ympäriinsä Javierin autolla. Javierin kautta tutustuin myös Maisaan, joka on lähdössä myös Jyväskylän yliopiston kautta vaihtoon Limaan keväällä 2016. Mitäs muuta, no syötiin ainakin paljon tapaksia, käytiin Lavapiésin alueella joillain katujuhlilla ja höpöteltiin espanjaksi ja yritin parhaani mukaan osallistua keskusteluun.

Madridin yliopiston kampus sai sisällissodassa luodinreikiä jotka on jätetty muistoksi tapahtumista.

Javier oman laitoksensa edustalla. Tässä on yksi hyvä esimerkki siitä, että kansainvälistyminen kotiyliopistossakin kannattaa. Koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan. Voi vaikka saada mitä parhaimman oppaan tuleville reissuille!

Madridissa kannattaa käydä katsomassa auringonlaskua Debodin temppelillä ja sen näköalapaikkalla, ja sitä ympäröivässä puistossa on hyvä rentoutua (siellä oli myös joogatunteja!). 
Egyptin hallitus antoi Debodin temppelin Espanjalle kiitoksena avunannosta vanhojen kulttuuriaarteiden säilyttämisessä.


Raitan taloyhtiössä Suomi mainittu!

Arco de La Victoria oli aivan Raitan kotikulmilla, Moncloan metroaseman vieressä.


Retiron puisto.

Kalat melkein kiehuivat puiston lammessa.

Käytiin Pradon taidemuseossa. Hillittömän jonotuksen, valtaisan taidepläjäyksen ja muutaman modernimman teoksen innoittamana fiilikset oli kutakuinkun tällaiset.

Raitan kotona Viimeisellä Illallisella. Vasemmalta oikealle meitsi, Javier, Raita ja Maisa.

Pian seuraa tilannepäivitys Limasta, mutta nyt on riennettävä klo 16 luennolle.
Hasta Luego!

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Lähtölaskenta

Jätin jäähyväiset työkavereille, voi niitä höpönassukoita! Kuvassa on pieni vihje mun työpaikasta.

Aika ja koko kesä tuntuvat valuneen kuin hiekka hikisten sormieni läpi ja kesä lähenee loppuaan. Lähtöjärjestelyt ovat kutakuinkin hoidettu, oma Suomen-asunto on alivuokrattu ja Limassa pitäisi odottaa huone kimppakämpästä. Olen valmis paria suun kautta nautittavaa lavantautirokotetta lukuunottamatta. Enää muutama päivä kunnes lähtö koittaa, ihan hullua! Nyt ehdin jo varmaan kertoa itsestäni pari sanaa.

Olen Anni, 21-vuotias etnologianopiskelija Jyväskylän yliopistosta, vaikka senhän sinä äiti jo tiesitkin heh. Jos olisin kunnon tyttö niin aloittaisin nyt 2. vuoden opintoni ja kandidaatinseminaarin Jyväskylässä, mutta joskus täytyy ottaa kohtaloa pirun sarvista kiinni ja puijata se hetkeksi omiin käsiin ja tehdä niin kuin tuntuu sillä hetkellä parhaimmalta. Lähden siis sittenkin vaihto-opiskelemaan puoleksi vuodeksi Universidad Nacional Mayor de San Marcosiin (tuttavallisemmin UNMSM). Yritän suhteellisen säännöllisin väliajoin kuvailla olotilojani ja kokemuksiani tänne plokiin, jotta perhe ei tekisi katoamisilmoitusta ja jotta opettelisin hieman kirjoittamaan. Sain myös vaihto-opiskelulle yhden ehdon: joko kirjoitan vaihtoblogia tai laadin lopuksi vaihtoraportin yliopistolle, ja blogi voitti.

Tänä lauantaina lähden yöbussilla Helsinkiin ja sieltä sunnuntaiaamuna lennän Lontoon kautta Madridiin. Madridissa aion hiimailla muutaman päivän kunnes 12.8. tää lähtis ekaa kertaa ulos Euroopan ympyröistä. Viikon päästä Limassa?

Jätän tähän vielä mökkikuvia Pieliseltä viimeiseltä viikolta. Olkoon tässä jäähyväiset Suomelle!


Jos tarkkaan tihrustaa niin siellä on jouhisorsaperhe. 





Anni